Lyttevenn prosjekt

Har du lyst å bli lyttevenn?

Lyttevenner er gjerne pensjonister som finner det spennende og hyggelig å treffe barn i 7 til 9 års alder og samarbeide om lesetrening. Lesetreningen foregår på skolen i skoletiden. Pensjonistene (og andre som har tid og interesse) skal ikke lese for barna, men lytte til barnas lesing og hjelpe til med vanskelige ord og leseforståelse. 

Målsettingen er ikke kun lesetrening, men også mulighet til å utvikle kontakten over den såkalte generasjonskløften. Erfaring har vist at det utvikler seg vennskap mellom lyttevennen og eleven, derav navnet på prosjektet. I en slik ”setting” blir elevene trygge.

Aktive eldre som ressurs i skolen    

I de siste årene har det gjennom internasjonale undersøkelser vært fokusert på at norske elever kommer dårlig ut i forhold til elever i andre land når det gjelder leseferdigheter. Dette har norske myndigheter forsøkt å løse gjennom ny skolereform og nye lærerplaner. Reformen fokuserer mye på at lesing skal styrkes. Målet er at elvene må utvikle seg til gode lesere i løpet av småskoletrinnet, noe som vil lette skolegangen i det videre læringsforløpet. 

Kan vi skape en forbindelseslinje mellom aktive eldre som er glad i å lese og barn som har lyst til å lære det?

Når vi leser er hele poenget at vi skal forstå det vi leser, men i begynnelsen vil det å koble sammen bokstaver og lyder, for så å huske hva slags ord det blir, være så krevende at det kan gå ut over forståelsen. Derfor er det viktig at barn hele tida blir minnet om at de også må forstå det de leser. Det blir de for eksempel når vi snakker med dem om teksten de har lest, hva ordene betyr, og hva teksten forteller oss. 

I 2. og 3. klasse trenger barna mye trening i å lese slik at lesinga blir automatisert. Først da får de fullt ut konsentrere seg om innholdet. 

Hvem kan være lyttevenn og hva forventes av en lyttevenn?

Alle som har lyst til å være sammen med barn, er glad i å lese, og har lyst til å bruke litt av sin ledige tid til å kombinere disse to interessene, kan bli lyttevenn. Lyttevennene skal ikke lære barna å lese, men barna trenger å øve seg på å lese for å bli glad i lesing. De skal være gode lyttere, positive, oppmuntrende, og de kan hjelpe litt forsiktig hvis barna står fast. Det kan også være lurt å prate med barna om det de har lest, det styrker forståelsen.

Som lyttevenn får du ikke lønn, men du får dekket faktiske utgifter som for eksempel kjøreutgifter. Alle lyttevennene må kunne levere vandelseattest for å kunne bli godkjent som lyttevenn. Dette hjelper vi deg meg på skolen.


Når begynner prosjektet?

Prosjektet har vært igang en god stund allerede, men det har ikke kommet igang igjen etter pandemien. Vi håper derfor at vi vil kunne komme igang igjen så fort det lar seg gjøre . Vi ønsker lyttevnner i alle skolene i Kvinesdal og håper derfor på at flere vil melde seg som lyttevnner.

Du står som lyttevenn selv fritt til å velge når det passer deg. Skulle du av en eller annen årsak ikke ha mulighet til å komme en dag, sier du bare fra til skolen som ordner med vikar. 

Ta kontakt med Frivilligsentralen om du ønsker å melde deg som lese/lyttevenn.

Kontakt info: Irene Sandtorv - Frivilligsentralen - 99101536 mellom kl. 9-15 hverdager 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2024 © Kvinesdal Frivilligsentral